FIA World Touring Car Championship, förkortas WTCC, är världsmästerskapet i standardvagnsracing, som drivs av det internationella bilsportsförbundet, Fédération Internationale de l’Automobile. WTCC har ett tävlingsformat med två korta så kallade ”sprintrace” på ungefär tjugo minuter vardera per tävlingshelg och runt tolv tävlingshelger per säsong. Mästerskapet startades 2005 som en vidareutveckling av det tidigare europeiska mästerskapet, European Touring Car Championship. Dock kördes ett långloppsmästerskap redan 1987, men den serien lades ned efter bara en säsong. Det senaste WTCC-racet kördes på Automotodróm Slovakia Ring i Slovakien 2012. Under säsongen 2011 är tre olika sorters reglementen godkända; Super 2000 och Diesel 2000, vilket bland annat betyder att både bensin- och dieseldrivna bilar är tillåtna, samt det nya reglementet med 1,6-liters turbomotorer. Det sistnämnda räknar man med ska ersätta de gamla reglementena fullt ut till säsongen 2012.

De flesta tekniska hjälpmedel som finns på vanliga personbilar är inte tillåtna, exempelvis ABS-bromsar och antispinnsystem. Tidigare tilläts även Super Production-bilar att delta, men den möjligheten togs bort till säsongen 2008. Aktuella bilmärken är Chevrolet, BMW, SEAT och Volvo, men det är bara Chevrolet som driver en fabrikssatsning. Övriga är så kallade privatteam, vilket innebär att de inte har stöd från en bilfabrik. Dessa har därför en egen klass i WTCC, kallad Yokohama Trophy, men de ingår även i märkesmästerskapet tillsammans med Chevrolet.

World Touring Car Championship är under 2011 uppdelat i fem klasser; förarmästerskapet, märkesmästerskapet, Yokohama Trophy, Yokohama Teams’ Trophy och Jay-Ten Trophy. Under 2010 fanns även WTCC Rookie Challenge. Mer om dessa klasser finns i avsnittet ”Klasser” längre ned på sidan.