Få vet hur svårt det är att nå till den absoluta toppen inom bilsport, förutom de som har försökt och de som lyckats. Att ta steget från att åka gokart för att det är roligt som barn eller ungdom till att tävla är få som vågar sig på trots att personen i fråga kan ha en enorm talang inom motorsport.

Genom vår gedigna erfarenhet och med de bästa förutsättningarna har
Nika International Next Generation Program skapats för att hjälpa unga talangfulla racingförare att nå sina mål och utveckla svensk motorsport.

Förutom att vi utbildar, tränar, hjälper till vid tävlingar och med material kommer även våra talanger att ha möjlighet att vara närvarande i våra övriga racingprogram som exempelvis Porsche Carrera Cup, STCC och WTCC där de får möjlighet att spendera tid med redan professionella internationella förare kopplat till vårt program.

Motorsportstjärnor som Ronnie Pettersson, Ayrton Senna, Michael Schumacher, Louis Hamilton och Fernando Alonso med fler började sin resa i just Gokart. I karting lär man sig bland annat att hantera bilegenskaper i tidig ålder. Karting är en otroligt intensivt och spektakulär sport, där bilarna är utan upphängning, ingen down force eller skydd.

Ayrton Senna beskrev kartingen så här, ”Karting is Pure Racing”

Kartingen är även introduktion till motorsportens olika kategorier där våra talanger lär dig grunderna som de kommer att ha nytta av oavsett vilken kategori de sedan fortsätter att satsa på. Vi har tagit fram ett förarprogram som innefattar förarutbildning, setup, dataanalys och racingtaktik med mer.


Under 2017 har vi stöttat två förare i två olika kategorier, i instegsklassen Micro där åttaåriga Vincent Karlsson körde för teamet. Han inledde årets säsong i Italien med ett gediget testprogram som förberedelse för den svenska serien. Serien fick han inleda som debutant där han under tre tävlingar fick köra med debutant krans och starta sist. Detta hindrade dock inte den unge talangen att ta sig snabbt upp i fältet och ganska snabbt var Vincent en av förarna som slogs om pallplatserna under säsongen. Vincent deltog i 15 tävlingar under 2017, placerades sig på en fjärdeplats i MKR serien med flera pallplatser. Vincent genomför ett gediget testprogram inför 2018 där han kommer att avancera en klass till Junior60 där han kommer att tävla ibland annat
SM – Svenska Mästerskapet.


Den andra föraren som ingått i programmet är 12 åriga William Karlsson som tävlat i klassen Junior60 med stor framgång under 2017 med flertalet pallplatser. I slutat av årets säsong så avancerade han till SK storkart kategorin. Hans debuttävling i Svenska Cupen där den Svenska junior eliten tävlar, William överraskande med att ta Pole Position och vann de inledande heaten där han slutade på en fjärde plats.

Internationellt tävlar Next Generations talanger i kartfabrikanten Birel Junior team där bland annat William kört under 2016 och 2017, han tävlade i bland annat i Italienska WSK serien som anses som den bästa serien i Världen.

Vi låter våra talanger tidigt tävla i ett internationellt fabriksstall, där vi vill motivera, inspirera och skapa den viktiga erfarenhet snabbt som krävs för att bli en förare på den högsta nivån. De internationella tävlingarna är mycket påkostade och avspeglar racing som den ska vara men på även en lägre nivå.

I den svenska serien slutade William även han på en fjärdeplats i MKR serien, under 2018 kör han i klasserna OKJ, Rotax Junior och Junior125.

Next Generation har utvecklats under åren som gått där vi nu är engagerade i andra sporter där vi ser synergier med befintlig verksamhet. Där vi primärt fokuserat på att hjälpa talanger inom affärsområden så som sponsring, evenemang, kommunikation B2B och B2C med mer.


Vi har sedan 2016 bland annat samarbetat med Börje Salmings dotter Bianca Salming. Hon är en av vår främsta talang inom friidrotten just nu, där hon tävlar i mångkamp, där hon trots sin ringa ålder redan vunnit Svenska Mästerskap och Nordiska Mästerskap. Biancas mål tillsammans med Next Generation är att representera Sverige i under Sommar OS – Olympiaden 2020 i Tokyo.